I Love HC No. 7 – 2015

V soboto 24. oktobra 2015 se je v organizaciji HC kolektiva Kočevje (DKG) in soorganizaciji Mladinskega kluba Baza 13 dogodil 7. festival “I love HC”. Tradicionalni festival med domačimi podporniki zavzema pomembno mesto v koledarju koncertnega dogajanja.

Ozračje v mestu je bilo naelektreno, ljudje so nestrpno pričakovali večer, pred tem so se ogrevali po znanih lokalnih prizoriščih in placih. Kot vedno, se folk na koncert usuje po 11. večerni uri in takrat so z nastopom pričeli tudi Iamdisease, ki so z veliko mere energije pričarali hardcore poslastico večera. Fantje, navzven umirjeni, se zdivjajo na odru – skozi glasbo, kričanje, prestopanje ali skakanje. Za njimi so oder zasedli Krik Disneylanda, ki so se na tonski takorekoč uigrali za poznejši nastop. Njihova muzka je domačim poslušalcem zbudila spomine na nekatere druge čase. Miganje pod odrom se je že malce bolj razživelo. Kot zadnji so oder zasedli karizmatični Cut The Cord iz sosednje nam Hrvaške, ki so pokazali, zakaj so bili proglašeni za najboljši alternativni bend iz Rijeke in okolice. Obilo skakanja in kurjav ter svojevrsten HC so med poslušalci želi odobravanje.

Navkljub dejstvu, da v Kočevju tovrstno glasbo podpira maloštevilčna publika, se je na dogodku zbrala zgledna in pisana druščina – vsi bendi pa so s svojimi prepričljivimi nastopi in odnosom lahko kateregakoli poslušalca preusmerili na psolušanje HC glasbe. Do naslednjič – we love HC!


…je četverica, ki je minulih 20 let alternativne glasbene scene doživela, preživela in izživela. S koreninami v goriško-ajdovskem hardcore dogajanju v drugi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja ohranja pravo vero v moč glasbe kot medija, ki sprošča telo in sproža miselne premike. Glasba je prevečkrat samo prijetna kulisa in spremljava produkciji in reprodukciji kapitalističnega sistema. Iamdisease pa meni, da mora glasba sekati in presekati linearnost prevladujočih družbenih tokov.
Iamdisease sestavlja četverec Marko Rusjan kot vokal, Ivo Lozej na kitari, Jan T. Černic na bas kitari in Tomaž Ušaj za bobni. Vsi so vse prej kot novinci na domačem glasbenem prizorišču, saj so se kalili v zasedbah, kot so Man in the Shadow, Low Punch, The Hoax Problem, Elodea, Kennyball Smith in A Murder Theory. Iz tako raznovrstnega nabora bendovskih izkušenj so izoblikovali svojo mešanico mračnega in udarnega hardcore zvoka, ki se pogosto sprehodi v metal, crust in sludge vode, vse skupaj pa so dodatno začinili z besedili, ki tematizirajo temnejšo stran človeške narave in negativne pojave današnje informacijske družbe. Skupina je do zdaj izdala demo (2010) in istoimenski prvenec Iamdisease (2012), oba sta izšla v domači DIY-založbi Storm Inside Records, ki jo vodi kitarist skupine Ivo Lozej. Konec leta 2014 izdali drugi album Praznina za Moonlee records.


…so nastali leta 1997 zgolj iz upora do “netoleratno bolane družbe in dolgočasja”. Nekoliko so menjali postavo, na treh turnejah igrali po skvotih, klubih, pubih in luknjah, ter pri slovenski underground založbi Plodna glava Records izdali split single s švicarskim crust punk bendom Hellboozers.Lani pa še album “vsi ste pametni in vsi vse veste”.Fantje pridno turajo in koncertirajo vmes pa še vsestransko udejstvujejo na sceni.
Trojka,ki se je kalila v AktivniPropagandi,ElvisJacksonu in ScuffyDogsih..pa še kje verjetno vas/nas ne bo pustila malodušne v soboto 24ga Oktobra v Bazi13 na I♥ HC festivalčku …


…so nastali leta 2011, ko sta se dva fanta (Dorian in Luka) dogovorila o formiranju benda, natančneje hardcore benda. Nato so poklicali mlaadega bobnarja iz svojega mesta (Felix), ki je včasih igral z Luko tudi v prejšnjem bendu – No Army. Pričelo se je iskanje pevca, poklicali so Dana, plešastega možakarja, ki je igral kitaro v prejšnjem bendu. Čez čas se je v izvajanju celoten bend dvignik na višjo raven.  Pričeli so s koncertiranjem po celotni Hrvaški. Kmalu se jim je pridružil še Ogi, kitarist, ki je bendu dodal še dodaten zagon. Bend je zaradi dela zapustil Felix, v bend so sprejeli novega bobnarja – Kiki, ki je v bend prinesel novi veter. Bend je zopet začel igrati. Čez čas je Felix pustil svoje delo in formiral nov bend z imenom How Did He Die. K igranju basa je poklical tudi Luko, ki se je pridružil tudi drugemu bendu. Oba benda sta igrala, nekega dne pa presenečenje – Kiki in Ogi sta zapustila bend – brez razmišljanja sta se benda združila pod straim imenom Cut The Cord, ki srečno in zadovoljno igrajo naprej!

Organizira HC KOLEKTIV KOČEVJE v okviru DKG, soorganizator BAZA 13, festival podprla Občina Kočevje

plakat (1753 x 2480)

logo hc kolektiv
DKGZnak_zps92142d54
logo

logo

Foto: Kristjan Ficko