I Love HC – 2014

V soboto 27. septembra 2014 je bil v klubu Baza 13 izveden šesti festival »I love HC«. Na festivalu so se predstavile tri odlične slovenske skupine: No Limits (Koper), Joko Ono (Ljubljana) in TriFor60 (Železniki). Facebook stran dogodka – https://www.facebook.com/pages/I-love-HC-festival/785467391491318. Festival je podprla tudi Občina Kočevje.

Koncept in razvoj  »I love HC festivala« opišejo besede organizatorjev prvih petih izvedb:
»Vsakdo, ki mu je izraz hardcore – navadno še z dodatkom punk – malo bolj znan, ve, da ta zvrst izhaja iz punka oz. punkrocka. Hitrejši, agresivnejši, eksplozivnejši itd. Ja, ja, ja, stokrat slišana razlaga. Pojdimo k bistvu in poglejmo, kako je festival z zgoraj omenjenim namenom sploh zaživel, najprej seveda kot ideja.

Kočevje je predvsem v devetdesetih, pa tudi pozneje ponujalo močno sceno na področju rocka v najširšem pomenu besede. Bendi s področja metala, punka, punkrocka, hardcora, ska-punka in še kaj so »ružili« v stari Godbi, kjer so skozi surovo-preproste koncertne dogodke ponudili vedno kaj svežega in skrbeli, da so se za alter glasbo ogrevali vedno novi mladci. Sčasoma se je ta zagon utopil v porušeni infrastrukturi (izgubljena koncertna dvorana), nepopolnem samouničenju in pop-ularizaciji scene. In ravno na tem je zrasla ideja o I love HC festivalu. Nezadovoljstvo, kljubovanje in protiutež nečemu, kar je bilo že uveljavljeno, a monotono.

I love HC je v začetku zopet ponudil priložnost domačim alter rock izvajalcem (ne nujno hardcore-ovcem). Prinesel je svežino, predvsem pa tisto preprostost, skromnost, ki je tako manjkala. Nezvezdniški pristop, nefavoriziranje in predvsem srčnost so bili v prihodnjih nekaj letih nekakšen zaščitni znak festivala.
Sedaj se po nekajletnem premoru I love HC vrača. Z novim zagonom, novo svežino, novo energijo. Za spremembo ne bo gostil domačih »žgavcev«, bo pa zagotovo marsikoga odpihnil.

I love HC